Vai jūs zinājāt par Club des Hachichins?

Vai jūs zinājāt par Club des Hachichins?

Hachichins klubs bija grupa, ko 1844. gadā Parīzē nodibināja ārsts Žaks Žozefs Moreo de Tūrs (Jacques-Joseph Moreau de Tours), lai pētītu un eksperimentētu ar kaņepju ziedu sveķiem iegūto sveķus, kurus parasti lietoja zaļgani dzeltenas pastas vai ievārījuma veidā, sajaucot ar taukiem, medu un pistācijām.

Sesijas notika katru mēnesi gleznotāja Žozefa Ferdino Boisdenera (Joseph Ferdinant Boissard de Boisdener) mājā, Lauzun namā (Hôtel de Lauzun (Hôtel Pimodan), Île Saint-Louis, dzīvoklī, ko gleznotājam bija izīrējis barons Žeroms Pišons (Jérôme Pichon).



Dažās Hačihēna kluba sesijās piedalījās daudzi tā laika franču zinātnieki, literāti un mākslinieki. Teofils Gotjē bija viens no pirmajiem dzejniekiem, kas piedalījās sesijās. Vēlāk viņš uzrakstīja šai organizācijai veltītu grāmatu"Le Club des hachichins". Pirms tās 1846. gada februārī Revue des Deux Mondes tika publicēts raksts par šo tēmu, kurā skaidrots Club des Hachichins veikto eksperimentu saturs un konteksts. Grāmatas ievadā aprakstīts Teofila Gotjē pirmais kluba apmeklējums:

" Kādu decembra vakaru, paklausot noslēpumainam aicinājumam, kas bija rakstīts mīklainos, dažiem locekļiem saprotamos, citiem nesaprotamos vārdos, es ierados nomaļā rajonā, sava veida vientulības oāzē Parīzes vidū, ko upe, aplencot to ar abām rokām, Tieši vecā namā uz Île Saint-Louis, Lauzun celtajā Pimodan namā, notika dīvainā kluba, kura biedrs es nesen kļuvu, ikmēneša sanāksmes, kurās es grasījos piedalīties pirmo reizi.



Teofils Gotjē uzaicināja dažus no saviem draugiem un pakāpeniski palīdzēja paplašināt Hačihina klubu. Tieši šeit viņš pirmo reizi iepazinās ar Šarlu Bodlēru. Abi dzejnieki kļuva par tuviem draugiem, un Teofils Gotjē aizgāja tik tālu, ka uzrakstīja priekšvārdu "Hačišīniem". Ļaunuma ziedi "Šarla Bodlēra slavenais šedevrs.  

Bodlērs laiku pa laikam atgriezās Hôtel Pimodan, un vēlāk dažus no saviem piedzīvojumiem klubā aprakstīja savā darbā " Mākslīgās paradīzes "Pētījums par no kaņepju ziediem iegūto sveķu iedarbību.

Kādu laiku, no 1843. līdz 1845. gadam, viņš pat dzīvoja dzīvoklī virs Hačičinu kluba (īrējot to par 350 frankiem, viņš atrada iedvesmu dzejolim " Uzaicinājums ceļot").

Klubu laiku pa laikam apmeklēja arī gleznotāji Onore Daumjē un Ežēns Delakruā, kā arī rakstnieki Žerārs de Nerāls, Gustavs Flabērs, Aleksandrs Dumas un Onore de Balzaks.  

Atgriezties pie emuāra

Atstājiet savu komentāru

Lūdzu, ņemiet vērā, ka pirms publicēšanas komentāri ir jāapstiprina.