Kaņepes un to izmantošana

Kaņepes un to izmantošana

Kaņepes ir Cannabaceae dzimtas augu šķirne. Audzētāji to novērtē stublāja lieluma un zemā THC satura dēļ, jo to iegūst no sugas, ko botāniķi dēvē par Cannabis sativa L.

Lai gan runa ir par vienu un to pašu botānisko sugu, termins "kaņepes" tagad tiek lietots, lai apzīmētu rūpniecisko augu un tā augu šķiedru, savukārt zinātnieki lieto terminu "kaņepes", lai apzīmētu psihoaktīvo formu, ko izmanto izklaides mērķiem.




Industriālās kaņepes ir stumbraugs, kas var izaugt vairāk nekā četrus metrus augsts. Tā izturība nozīmē, ka to audzēšanai nav nepieciešami pesticīdi.

Kaņepēm ir daudz pielietojuma veidu, tostarp tekstilmateriālu, ēku būvniecībā, izolācijā (skaņas un siltuma), kosmētikā, eļļās, gultasveļā un virvēs.

To plaši izmanto arī kā degvielu, papīra rūpniecībā, cilvēku un dzīvnieku barībā, kā biodegvielu, kā arī medicīnā un atpūtai.

Līdz ar naftas cenu kāpumu ir atjaunojusies interese par visu kaņepju nozari, kā arī palielinājusies izpratne par vides jautājumiem.

Francija šobrīd ir Eiropas līdere ar 50 000 tonnu (100 000 tonnu Eiropas Savienībā) gada produkciju un pasaulē lielāko sertificēto rūpniecisko sēklu klāstu.


Kaņepju vēsture

Kaņepes bija viens no pirmajiem augiem, ko cilvēks sāka audzēt, sākot ar neotlitu, kas bija apmetnes posms, kas saistīts ar lopkopības un lauksaimniecības attīstību.

Ir liecības, ka tās šķiedras tika izmantotas apģērbu izgatavošanai Ķīnā jau 600 gadus pirms mūsu ēras un Eiropā viduslaikos. Rietumu karaļnamu tērpi bieži tika darināti no kaņepju un lina maisījumiem.

 


Gūtenberga pirmā Bībele pat tika iespiesta uz kaņepju papīra. Kaņepju papīru Eiropā plaši izmantoja līdz pat 19. gadsimtam, kad kaņepju šķiedras nomainīja kokvilna, kuras izcelsme meklējama Amerikā.

Nesen kaņepju izturīgās šķiedras tika izmantotas, lai izgatavotu tekstilizstrādājumus militārām vajadzībām.

Otrā pasaules kara beigās tās aizstāja ar sintētiskām šķiedrām ar regulārāku pinumu. Kaņepju šķiedras jau sen izmanto arī banknošu izgatavošanai.

Tās ir ideāli piemērotas arī virvju izgatavošanai, un tās jau izsenis izmanto kā izejvielu kuģu buru izgatavošanai. Kolbērs 1661. gadā Rošforā lika uzbūvēt Corderie Royale, lai smagās virves, ko izmantoja uz kuģiem, varētu izgatavot Francijā. Šādi izgatavotās kaņepju virves varēja būt līdz pat kabeļa garumā, t. i., gandrīz 200 metru garas, un to diametrs varēja pārsniegt pat 20 cm. Lai gūtu priekšstatu par šādu trošu izturību, 1,2 cm diametra kaņepju virves pārrāvuma slodze ir aptuveni 1100 kg.






Īpaša sēklu izmantošana Kaņepju sēklas, pazīstamas arī kā kaņepju sēklas, tiek izmantotas to uzturvērtības dēļ eļļas vai, dabiski, sēklu veidā. Lobītās kaņepju sēklas satur šādu makrouzturvielu proporciju:






- Šādas proporcijas ir ideāli piemērotas cilvēku un dzīvnieku uzturā. kaņepju sēklu presēšanā iegūtā eļļa ir izcila diētiskā vērtība, jo tajā ir omega-3 un omega-6 GLA taukskābes, kā arī zems piesātināto taukskābju saturs.

 




Kaņepju glosārijs

Lai audzētās kaņepes varētu kvalificēt kā industriālās kaņepes un tādējādi tās likumīgi audzēt Francijā, kaņepēm jābūt iegūtām no šķirnes, kurā THC saturs ir mazāks vai vienāds ar 0,2 %.
Pēc tam, kad stiebri ir izkaltēti (macerēti), no audzēto kaņepju salmiem iegūst kaņepju šķiedru, kas sastāv no stublāja perifērijas un mīkstās centrālās daļas, ko sauc par šenvotu. Kad šķiedras ir kārstas (šķiedras ir atšķetinātas un aerētas), šķiedra kļūst par kaņepju vilnu.
    - Kaņepju audzētājs ir persona, kas strādā ar kaņepēm. Ar terminu "chanvrière" var apzīmēt arī kaņepju audzētāju kooperatīvu.

    - "Chènevière" vai "canebière" Francijas dienvidos apzīmē kaņepju lauku.

    - Kaņepju sēklas ir pazīstamas kā čenvis.

    - Šenevota ir kokainā kātiņa daļa, iekšējā serdeņa daļa, kas paliek pēc šķiedras atdalīšanas.

    - Kaņepju pinējs ir kaņepju audējs.

    - Kaņepju krāsns ir krāsns, ko savulaik izmantoja kaņepju žāvēšanai.


afghan Piezīme: Lai vispārīgi apzīmētu kaņepes un to pasugas, dažādi ar izklaidi nesaistītās rūpniecisko kaņepju nozares dalībnieki labprātāk lieto terminus kaņepes, kultivētās kaņepes, lauksaimniecības kaņepes, darba kaņepes, Indijas kaņepes, kaņepes vai savvaļas kaņepes.
Turpretī audzētāji, kas nodarbojas ar izklaidi, izmanto botāniskās nomenklatūras latīņu terminoloģiju: Cannabis, sativa, indica, afghanica vai ruderalis.

Atgriezties pie emuāra

Atstājiet savu komentāru

Lūdzu, ņemiet vērā, ka pirms publicēšanas komentāri ir jāapstiprina.