Kaņepju audzēšana Francijā

Kaņepju audzēšana Francijā

Cannabis sativa var atšķirt no tās radinieka Cannabis indica, kas Francijā ir aizliegta, pēc THC (tetrahidrokanabinola) satura. Uz kaņepēm attiecas Francijas un Eiropas noteikumi, kas Eiropas Savienībā atļauj izmantot šķirnes, kurās THC saturs nepārsniedz 0,2 %. Tāpēc izmantotajām sēklām jābūt sertificētām un reģistrētām Eiropas katalogā. 

Neraugoties uz šiem ierobežojumiem, Francija ir vadošā kaņepju audzētāja Eiropā, kā liecina EIHA grafiks (Eiropas Rūpniecisko kaņepju asociācija):

 

Francija ir kaņepju ražošanas līderis Eiropā - Mama Kana
Kaņepju platība Eiropā 2016. gadā (hektāros)

Lai gan kaņepju audzēšana aizsākās jau cilvēces pirmsākumos, 20. gadsimtā kaņepju audzēšana gandrīz izzuda intereses trūkuma dēļ. Tomēr mūsdienās interese par kaņepēm atdzimst, jo tās lieliski atbilst sabiedrības un vides prasībām.

Kaņepes ir īpaši izturīgs augs, kas ir maz uzņēmīgs pret slimībām. Tā ātrā augšana un zemais enerģijas patēriņš ļauj to viegli audzēt bez ĢMO un pesticīdiem. Tā dzīves cikls ir četri līdz pieci mēneši, tāpēc to var audzēt ātri, un raža ir liela. Tāpēc kaņepes ir izdevīga kultūra gan no ekonomiskā, gan ekoloģiskā viedokļa. 

Francijas rūpniecība ir ņēmusi vērā šīs priekšrocības un piedāvā kaņepju audzēšanu bez ĢMO, herbicīdiem, fungicīdiem un insekticīdiem.

Francijas nozares dalībnieki ir apvienojušies ražotāju un pārstrādātāju kolēģijā(Interchanvre), kas izkaisīta pa visām četrām Francijas malām.

Kaņepju nozares dalībnieki Francijā - Mama Kana

 Francijas kaņepju nozares dalībnieki

Francijas nozares dalībnieki cenšas panākt, lai audzēšana būtu ekoloģiski atbildīga. No ražas novākšanas līdz rūpnieciskai pārstrādei process ir 100 % mehānisks, un netiek izmantotas nekādas ķimikālijas.

Turklāt gandrīz puse saražotās produkcijas (45%) tiek pārstrādāta uz vietas, tādējādi veicinot bioekonomiku.

Kaņepju priekšrocības un noieta tirgu daudzveidība padara kaņepes par "pašnāvīgu" lauksaimniecības pasaulē.

Tomēr šī nozare joprojām ir maz atzīta, un mūsu visu uzdevums ir aizstāvēt franču kaņepes. Ar savu izvēli mēs kā izplatītāji un patērētāji varam palīdzēt nozarei nostiprināt līderpozīcijas un popularizēt centienus inovāciju, vides saudzēšanas un sociālās atbildības jomā. 

Avots: InterChanvre

Atgriezties pie emuāra

Atstājiet savu komentāru

Lūdzu, ņemiet vērā, ka pirms publicēšanas komentāri ir jāapstiprina.